Europa-parlamentsvalget i 2019. Drukner det helt i Folketingsvalget?

I 2019 skal vi helt sikkert til valgurnerne to gange. Folketingsvalget fandt senest sted i 2015, og derfor skal Lars Løkke Rasmussen udskrive valg til afholdelse d. 17. juni i år.

Men i år er det også tid til valg til Europa-Parlamentet. Den 26. maj skal vi stemme og EU’s eget parlament skal besættes med et nyt hold politikere. EP-valgene har altid været en “lillebror” i forhold til de øvrige valg. Derfor kan man også forestille sig, at det vil ske igen i år. Især hvis Folketingsvalget ikke er blevet afholdt endnu, når EP-valget finder sted.

Men et folketingsvalg for tæt på EP-valget vil formentlig også skabe noget politiker- og valgtræthed i befolkningen. Hvis der lige har været en valgkamp til Folketinget, kan det være svært at svinge sig op til at følge med i en valgkamp mere.

Dansk Folkeparti foreslog for nylig, at de to valg skulle afholdes på samme dag. Erfaringen fra afholdelse af kommunalvalg samtidig med folketingsvalg viser, at det medfører højere stemmeprocent. Det samme vil sikkert gøre sig gældende i dette tilfælde. (Man skal bare altid huske i den slags tilfælde, at politikerne oftest kommer med den slags forslag, fordi de selv kan få noget ud af det..)